Een onderooglidcorrectie is de manier om uw wallen te corrigeren. Het ontstaan van wallen komt door vetophoping onder het oog. Als u daar erg veel last van heeft kan een onderooglidcorrectie, ook wel wallencorrectie uitkomst bieden.
Een goede voorbereiding voor de ingreep en de juiste nazorg na de ingreep zal bijdragen aan een goed resultaat. Hieronder wat tips.
Tips voor de ingreep
Om een zo goed mogelijke voorbereiding te hebben voor de daadwerkelijke onderooglidcorrectie hebben we een aantal tips op een rijtje gezet voor u:
- Gebruik geen oog make-up op de dag van de behandeling.
- Draag geen sieraden op de dag van de behandeling.
- Draagt u contactlenzen? Draag deze niet op de dag van de ingreep. Na de ingreep duurt het
ongeveer vier dagen voordat u weer kunt lenzen kunt dragen. Zorg daarom dat u een bril heeft
voordat u de behandeling ondergaat. - Drink geen alcohol de avond voor en na de ingreep.
- Neem circa 1 uur voor de ingreep twee paracetamol in.
- Begin indien gewenst een week van tevoren met het innemen van Arnica-druppels (homeopathisch
middel tegen blauwheid en zwelling). - Gebruikt u medicijnen? Geef dit dan duidelijk aan tijdens het eerste consult. Het kan namelijk nodig zijn dat uw medicijngebruik moet afbouwen voordat u de ooglidcorrectie ondergaat. Dit is o.a. het
geval bij bloedverdunners. - Overleg het afbouwen van uw medicijnen ook altijd met uw eigen (huis)arts en eventueel met de trombosedienst.
- Indien u de aankomende ingreep erg spannend vind kunt u voorafgaand gebruik maken van een Xanax. Deze kunt u van ons voor de ingreep krijgen. De Xanax zorgt er voor dat u wat meer ontspannen bent.
Tips na de ingreep
Om het resultaat van uw onderooglidcorrectie zo optimaal mogelijk te maken hebben we een aantal tips voor u:
- Knip nooit zelf de hechtdraadjes af.
- Slaap met een extra kussen of zet het hoofdeinde van het bed wat hoger de nacht na de ingreep.
- Koel de eerste 72 uur zoveel mogelijk bij voorkeur elk uur gedurende 10 minuten met de koelbril die u van ons meekrijgt of met zakjes gevuld met diepvrieserwtjes. Om direct contact met ijs op de huid te voorkomen, legt u altijd eerst een gaasje op uw ogen.
- Probeer de eerste 72 zo min mogelijk naar beneden te kijken (boek lezen, telefoon), vocht heeft de nijging te zakken naar de onderoogleden/wangen.
- Indien gewenst mag u 4x per dag 2 paracetamol nemen. U mag geen bloed-verdunnende pijnstillers zoals Ibuprofen nemen.
- Doe het de eerste dagen rustig aan. Het is belangrijk dat er de eerste dagen na de ingreep zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan om zwelling tegen te gaan. Dit betekent dat u bukken, vooroverbuigen, zwaar tillen en andere druk verhogende momenten zoveel mogelijk dient te vermijden.
- De eerst drie weken na de behandeling mag u niet sporten.
- De eerste week na de ingreep mogen uw ogen niet in aanraking met water komen.
- Haren wassen is niet aan te raden tot na het verwijderen van de hechtingen.
- De eerste zes weken na de ingreep mag u niet in de felle zon, zonnebank of sauna.
- Mocht zonlicht onvermijdelijk zijn dan adviseren we een zonnebril te dragen en uw ogen in te smeren met een sunblock (factor 50). Dit mag overigens pas nadat de hechtingen zijn verwijderd.
- Na ongeveer vier dagen mag u uw contactlenzen weer dragen.
- Mocht u last krijgen van hevig bloedverlies, druk op het oog of wazig zien neem dan direct contact op met uw arts via het spoednummer dat op de website vermeld staat.
Mogelijke complicaties
Hoewel de kans zeer klein is, kunnen bij elke operatie complicaties voorkomen. Soms
komt bij een correctie van de oogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf
voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan wel langer voordat uw oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het zijn dat u wat last krijgt van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken of wat vochtophoping rond de ogen.
Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd over het algemeen vanzelf. In zeer zeldzame gevallen kan een zogenaamde epitheelcyste (holte met vocht) ontstaan in het litteken, die chirurgisch verwijderd moet worden. In sommigen gevallen kan er sprake zijn van een verstoorde wondgenezing of pijn. De kans dat het oog beschadigd wordt is uiterst gering.
Het belang van een consult
Ongeacht je leeftijd of de stand van je oogleden, is het van vitaal belang om een consult te hebben met een ervaren plastisch chirurg voordat je besluit tot een ooglidcorrectie. Tijdens dit consult zal de chirurg je medische geschiedenis bespreken, je ogen onderzoeken, de kosten bespreken en je doelen en verwachtingen bespreken.
Een plastisch chirurg zal bepalen of je een geschikte kandidaat bent voor de ingreep en welk type ooglidcorrectie het beste bij je past. Ze zullen ook eventuele risico’s en complicaties uitleggen, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een beslissing neemt.