Zoekt u naar ‘ooglaseren medische indicatie’? Wanneer u door verziend- of bijziendheid bent aangewezen op het gebruik van bril of lenzen, kan dat vervelend zijn. Veel mensen hebben interesse voor een ooglaserbehandeling en overwegen de ingreep toe te laten passen.
Ooglaserbehandelingen worden vanuit de basisverzekering slechts beperkt vergoed. Ooglaseren medische indicatie is onder bepaalde omstandigheden mogelijk.
Beperkt ooglaseren op medische indicatie
Een van de belangrijkste redenen voor mensen om een ooglaserbehandeling te overwegen, is het onafhankelijk zijn van bril of lenzen. De meeste ooglaserbehandelingen hebben dan ook een cosmetische achtergrond. Een enkele keer is er aanleiding voor een arts om een medische indicatie te verstrekken. Dit is onder meer het geval bij een verschil van meer dan 4 dioptrie tussen beide ogen, ernstige hoornvliesvertroebeling of wanneer u een intolerantie voor contactlenzen heeft.
Met behulp van een ooglaserbehandeling worden sterkteafwijkingen gecorrigeerd en ziet u naderhand zowel veraf als dichtbij scherp. De ingreep kan op basis van verschillende technieken worden toegepast. De gespecialiseerde oogarts bepaald welke techniek het beste bij u past. Om dit te kunnen bepalen worden uw ogen zowel technisch als medisch onderzocht. Dat betekent dat er verschillende testen en metingen worden gedaan waaronder de hoogte van de sterkteafwijking, de cilinder, de dikte van het hoornvlies, de grootte van uw pupil en de traanproductie. Op basis van deze onderzoeksresultaten stelt de arts een van de volgende technieken voor:
De verschillende technieken worden door de oogarts tijdens een consult nader toegelicht en uitgelegd.
Veilig ooglaseren medicatie
Veel patiënten die een ooglaserbehandeling overwegen, zien op tegen de ingreep en eventuele complicaties. De ooglasertechniek is veilig. Oogartsen maken gebruik van ultramoderne en geavanceerde ooglaserapparatuur, waardoor bijwerkingen uiterst zeldzaam zijn.
Bij geen enkele medische ingreep kan gegarandeerd worden dat zich geen complicaties voordoen. Eventuele bijwerkingen of complicaties van een ooglaserbehandeling zijn veelal tijdelijk en goed behandelaar. Dit komt omdat er uitgebreide vooronderzoeken aan de behandeling voorafgaan. De meest voorkomende complicaties zijn een verhoogde oogdruk, lichtgevoeligheid, oogontstekingen en een onstabiel zicht. Deze bijwerkingen zijn te behandelen met medicatie en/of de juiste nabehandeling.
Mensen die te maken krijgen met bijwerkingen en die tijdig behandeld worden, hebben later meestal hetzelfde goede resultaat als behandelingen die zonder complicaties verlopen. Bij het selecteren van een behandelaar kunt u letten op bepaalde zaken, waaronder:
- BIG-registratie van de behandelend oogarts.
- Aantoonbare ervaring van de oogarts.
- Welke apparatuur wordt gebruikt.
- Worden uw ogen zowel technisch als medisch voor onderzocht.
- Hoe zijn de ervaringen met een oogkliniek en/of behandelend specialist.
Ooglaserbehandelingen worden sinds het midden van de jaren 1980 met succes toegepast. De techniek is de voorbije decennia zowel verfijnd als verbeterd. De resultaten zijn ook op lange termijn goed. Het hoornvlies herstelt zich na een ooglaserbehandeling goed en de effecten die bereikt worden houden 20 tot 40 jaar aan.
Met het verstrijken van de jaren neemt de flexibiliteit van uw natuurlijke ooglens af. Ook een ooglaserbehandeling kan niet voorkomen dat u daardoor op den duur toch een leesbril nodig heeft.
Vergoeding ooglaseren met of zonder medische indicatie
De kosten voor ooglaserbehandeling lopen sterk uiteen. Dit hangt onder meer af van de sterkteafwijking, de cilinder en de ooglasertechniek die wordt gebruikt. De ooglaserbehandeling is voor de meeste mensen een cosmetische ingreep en de kosten worden niet vergoed. Eventueel biedt een aanvullende zorgverzekering, beperkte, vergoedingsmogelijkheden.
Heeft u echter een medische indicatie? Dan is vergoeding meestal wel vanuit de basisverzekering mogelijk. Dit is echter een zeldzaamheid. Wanneer u voor een beperkte vergoeding in aanmerking komt, kan een zorgverzekeraar voorwaarden hanteren. Dat houdt onder andere in dat u gebonden bent aan een behandelaar of kliniek waar de zorgverzekeraar een overeenkomst mee heeft afgesloten.
Welke voorwaarden op uw situatie van toepassing zijn, kunt u nalazen in de polisvoorwaarden van uw (aanvullende) zorgverzekering.
Technisch en medisch vooronderzoek
Beschikt u over een medische indicatie voor ooglaseren? Bent u benieuwd of uw ogen geschikt zijn voor een ooglaserbehandeling? Maak dan een afspraak bij de gespecialiseerde oogartsen van Dutch Clinic.
Jaarlijks passen onze oogartsen meer dan 2.000 ooglaserbehandelingen toe. Zowel met een medische indicatie als zonder bent u van harte welkom voor een technisch en medisch vooronderzoek. Uw ogen worden van binnen en buiten onderzocht en opgemeten. De oogarts bepaald aan de hand van de onderzoeksgegevens welke ooglasertechniek bij u kan worden toegepast
Ooglaseren medische indicatie FAQ
Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over de ooglaseren medische indicatie. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.