Zoekt u naar ‘ooglaseren nachtblindheid’? Dat u ’s avonds in het donker minder goed ziet dan overdag is normaal. Uw ogen hebben tijd nodig om te wennen aan de duisternis, maar vervolgens wordt uw zicht snel scherper.
Gebeurt dit niet en blijft u slecht zien in het donker? Dan kan er sprake zijn van nachtblindheid. Na ooglaseren is nachtblindheid doorgaans tijdelijk en door middel van geavanceerde behandeltechnieken wordt het risico op nachtblindheid beperkt.
Symptonen nachtblindheid
Nachtblindheid is een verschijnsel dat veel mensen in meer of mindere mate regelmatig ervaren. In het donker ziet u vrijwel niets, terwijl u bij genoeg licht uitstekend zicht heeft. Een ander symptoom dat mensen met nachtblindheid ervaren is dat uw ogen moeilijk kunnen wennen als u plotseling van een verlichte ruimte in het donker terecht komt.
Nachtblindheid doet zich gebruikelijk aan beide ogen voor, wanneer u moeite heeft om met één oog in het donker te zien is er veelal sprake van een onderliggende oogziekte. Hoe ontstaat nachtblindheid? Is een vraag die vaak gesteld wordt. Het natuurlijke netvlies bevat onder andere staafjes en kegeltjes. De kegeltjes worden gebruikt als het licht, terwijl de staafjes in het donker aan het werk zijn.
Alleen staafjes laten u geen kleuren onderscheiden, daarom ziet u in het donker vrijwel alles in grijstinten. Staafjes vangen zoveel mogelijk licht op om u goed te kunnen laten zien. Werken de staafjes in het netvlies niet of onvoldoende dan kan nachtblindheid ontstaan.
Wel of niet ooglaseren nachtblindheid
Uw ogen kennen verschillende afwijkingen, ook wel imperfecties genaamd, die helaas niet altijd met een bril of contactlenzen gecorrigeerd kunnen worden. De manier waarop u ziet wordt beïnvloed door verschillende afwijkingen, die in twee soorten verdeeld kunnen worden:
- Afwijkingen zoals bijziend– of verziendheid en/of een cilinderafwijking, astigmatisme.
- Afwijkingen zoals het zien van halo’s en nachtblindheid.
Het is de combinatie van de verschillende afwijkingen die samen bepaald hoe goed of slecht u ziet. Het spreekt voor zich dat wanneer u dichtbij of veraf minder scherp ziet u dan gebruik kunt maken van visuele hulpmiddelen zoals lenzen of een bril.
Heeft u echter last van het zien van lichtkransen of nachtblindheid dan kan een ooglaserbehandeling overwogen worden.
Optimale correctie
Verfijnde ooglaserapparatuur maakt dat een behandeling tegenwoordig volledig op uw ogen kan worden afgestemd. Door een behandeling op uw persoon af te stemmen, corrigeert een laserbehandeling meer dan uw bril en/of contactlenzen nu doen. Uw zicht is na de ooglaserbehandeling scherper dan ooit.
Alhoewel de verschillende ooglasertechnieken uiterst veilige behandelmethodes zijn en goede resultaten bieden wordt er steeds vaker gekozen voor Wave Front of de Personalised Treatment als toevoeging op de ooglaserbehandeling.
Wave Front of de Personalised Treatment stelt een oogarts in staat om een oog op 200 verschillende plaatsen individueel te behandelen. Dit met behulp van laserstralen. Het resultaat van een Wave Front is dat u een veel beter zicht heeft en de nachtblindheid kan verdwijnen en voorkomen kan worden. Andere voordelen van deze toevoeging op een ooglaserbehandeling zijn onder meer:
- Fijne details en contrasten worden nog beter zichtbaar.
- Halo’s en lichtschittering wordt verminderd.
- Nachtblindheid kan zowel verdwijnen als voorkomen worden.
- Ook bij relatief grote pupillen kan Wave Front of Personalised Treatment toegepast worden.
- Ook bij een relatief hoornvlies kan de behandeling toegepast worden.
Ooglaseren nachtblindheid voorkomen
Na een ooglaserbehandeling hebben uw ogen en hersenen tijd nodig om aan een verbeterd zicht te wennen. Zeker in de eerste dagen na de behandeling kan het voorkomen dat u last heeft van nachtblindheid, terwijl u daar voorheen geen last van had. Dit verbetert zich in de dagen en weken die volgen.
Houdt u ’s nachts slecht zicht of blijft u zich onzeker voelen in het donker? Neem dan altijd contact op met de oogarts. Eventueel kan een extra controle worden afgesproken. Overweeg om uw ogen na een ooglaserbehandeling overdag altijd goed te beschermen door het gebruik van een zonnebril. Volg de tips en richtlijnen van de oogarts op voor een goede nazorg van het ooglaseren.
Meer informatie ooglaseren nachtblindheid
Overweegt u een ooglaserbehandeling en heeft u last van nachtblindheid? Of wilt u weten of u na een ooglaserbehandeling een verhoogde kans heeft om nachtblind te worden?
Laat uzelf adviseren en informeren door de oogartsen van Dutch Clinic in Hoofddorp. Het ooglasertraject begint met een technisch en medisch vooronderzoek, waar op basis van de onderzoeksgegevens een behandelplan en ooglasertechniek wordt voorgesteld. De oogarts bespreekt daarbij ook het onderwerp nachtblindheid met u.