Skip to content
Leesbrilcorrectie bij Dutch Clinic

Leesbrilcorrectie

Naarmate we ouder worden, gaan de ogen achteruit. Wie zichzelf betrapt op het steeds dichterbij houden van de krant, etiketten van producten of het vergroten van de letters op een tablet weet dat de ogen slechter worden. Presbyopie, ofwel ouderdomsverziendheid, heet dat. Vrijwel iedereen krijgt daarmee te maken. Een leesbrilcorrectie is dan de oplossing om zonder leesbril weer goed te kunnen zien. Zowel van veraf als dichtbij.

Dutch Clinic voor effectieve behandelingen

Het oog is een bijzonder geavanceerd lichaamsdeel dat optimaal werkt als het net zo effectief en elegant kan bewegen als dat oorspronkelijk bedoeld is. Maar juist waar het menselijk lichaam zo verfijnd is, kan natuurlijk ook veel misgaan. Er bestaan dan ook veel oogafwijkingen. De meest voorkomende behandelen we effectief in de Dutch Clinic.

40.000 behandelingen

20 jaar ervaring op oogheelkunde

Nationale en internationale artsen

Keurmerken

Moeite met lezen

Presbyopie begint meestal vanaf het 40e jaar. De ogen krijgen dan steeds meer moeite om scherp te stellen waardoor het lezen en zien van alles wat dichtbij is, moeilijker wordt. Als u moeit heeft met lezen is ooglaseren een manier om dit goed te behandelen.

Ooglaseren bij presbyopie

Via een ooglaserbehandeling kunnen we bij de Dutch Clinic presbyopie goed behandelen. Met deze leesbrilcorrectie is het dragen van een leesbril of een bril met multifocale glazen weer verleden tijd. Een leesbrilcorrectie is echter bij beperkte doelgroepen mogelijk. Zo wordt het alleen uitgevoerd bij personen jonger dan 65 jaar, met een leesbrilsterkte vanaf +1.50 en u voor veraf geen bril of contactlenzen draagt of een brilsterkte hebt tussen de +1.00 en +3.00. Of uw ogen ook in aanmerking komen voor een ooglaserbehandeling tegen presbyopie kunnen we alleen met zekerheid zeggen na een persoonlijk medisch vooronderzoek.

Is de leesbrilcorrectie ook geschikt voor u?

Het medische vooronderzoek is geheel vrijblijvend en geeft u direct inzicht in de behandeling die het meest geschikt is voor uw oogaandoening en de conditie van uw ogen. Wilt u daar meer over weten of over de leesbrilcorrectie? Neem dan contact met ons op. Of boek direct een gratis consult in onze oogkliniek in Hoofddorp.

“Na jarenlang afhankelijk te zijn geweest van mijn bril, besloot ik eindelijk de stap te zetten naar een ooglaserbehandeling. De beslissing heeft mijn leven veranderd! Het gevoel van vrijheid is onbetaalbaar. De deskundigheid van het team bij Dutch Clinic was indrukwekkend. Dankzij hen kan ik nu weer genieten van de kleine dingen in het leven zonder me zorgen te maken over mijn bril.”

Twan Vergeer | Intralasik ooglaserbehandeling

Een leven zonder bril

Onze patiënten variëren van jong tot oud en hebben uiteenlopende behoeften en doelen. Of het nu gaat om het herstellen van verloren gezichtsvermogen, het verminderen van vermoeide ogen of het bereiken van een jeugdiger uiterlijk, we hebben met trots geholpen bij het vervullen van deze wensen.

Ontmoet onze specialisten

Achter elke succesvolle behandeling bij Dutch Clinic staat een team van toegewijde en ervaren medische professionals. We stellen met trots onze getalenteerde artsen aan je voor, de drijvende krachten achter onze expertise en uitstekende patiëntenzorg.

Guilio Bamonte

VR Chirurg

Deniz Akdoğan

Cosmetisch arts KNMG

Mitzy Vastenhout

Receptioniste

Kim Stootman

Hoofd verpleegkundige, OK assistent & consulent

De Dutch Clinic belofte

Bij Dutch Clinic begrijpen wij dat deskundigheid van essentieel belang is als het gaat om jouw oogzorg en esthetische behoeften.

Onze kliniek heeft een team van hooggekwalificeerde oogheelkundige specialisten en chirurgen die gezamenlijk over tientallen jaren ervaring beschikken.

Ruim 25+ jaar ervaring

Van ooglaseren tot ooglidcorrecties. Bij Dutch Clinic in Hoofddorp bent u aan het juiste adres.

Vakkundig en ervaren artsen

Wij werken uitsluitend samen met gecertificeerde artsen om het beste resultaat na te streven.

Een gratis consult

Een consult bij Dutch Clinic is gratis op het moment dat u de behandeling ook bij ons laat uitvoeren.

Leesbrilcorrectie veelgestelde vragen

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een leesbrilcorrectie. De vragen zijn voorzien van korte antwoorden. Heeft u na het lezen van de informatie aanvullende of andere vragen? Neem dan contact met ons op.
Een leesbrilcorrectie, ook wel monovisie behandeling genoemd, wordt toegepast bij ouderdomsverziendheid of presbyopie. Tijdens de monovisie ooglaserbehandeling wordt één oog behandeld voor dichtbij zien en het andere voor veraf scherp zien.
Er zijn een aantal voorwaarden verbonden aan het ondergaan van deze behandeling. Een monovisie ooglaserbehandeling wordt door oogartsen alleen uitgevoerd bij mannen en vrouwen jonger dan 65 jaar. U heeft een leesbrilsterkte vanaf +1.50 en u draagt voor veraf geen contactlenzen of bril of u een brilsterkte heeft tussen +1.00 en +3.00, dan kan een leesbrilcorrectie een oplossing zien. De oogsterkte dient bovendien stabiel te zijn, waarbij de verwachting is dat er geen grote veranderingen in de bestaande afwijking ontstaan. Een oogarts bekijkt en beoordeelt uw geschiktheid tijdens een medisch vooronderzoek.
Na een succesvolle ooglaserbehandeling kunt u zowel van dichtbij als veraf zonder bril zien en lezen.
In tegenstelling tot andere ooglaserbehandelingen zijn de resultaten van een leesbrilcorrectie niet altijd blijvend. Er bestaat een zekere kans dat uw ogen met het ouder worden achteruitgaan en een nieuwe behandeling wenselijk is. Uw hersenen moeten zich afstemmen op het verschil tussen beide ogen, u kunt daardoor een minder scherp zicht ervaren dan wanneer u met beide ogen scherp ziet. Ook het contrast van uw zicht is minder dan voorheen.

Ja. De monovisie ooglaserbehandeling wordt toegepast met effectief bewezen laserapparatuur. De kans op het ontstaan van complicaties is erg klein. 

Een leesbrilcorrectie door middel van ooglaseren is iets waar u zich vooraf grondig over laat informeren. Waar het bij een ooglaserbehandeling de bedoeling is om 100% scherp zicht te behalen, is dat bij een leesbrilcorrectie net iets anders. Gekozen wordt om zowel van dichtbij als veraf scherp te zien, dit gaat deels ten koste van de kwaliteit van uw zicht. Het ene oog ziet dichtbij scherp en het andere oog ziet veraf scherp, de onderlinge samenwerking van de ogen verdwijnt. U kunt daardoor dieptes minder goed zien en het kan gebeuren dat u een bril of lenzen nodig heeft als het licht niet optimaal is. Verricht u veel werk achter een beeldscherm? Ook dan kan een bril soms een betere oplossing zijn. Na de leesbrilcorrectie moeten uw hersenen wennen aan de nieuwe situatie, hier gaat enige tijd overheen. Oogartsen adviseren om voor een leesbrilcorrectie zogenaamde monovisie lenzen uit te proberen.
Het wordt geadviseerd om eerst te testen of monovisie iets voor u is. Een enkele keer komt het voor dat mensen niet wennen aan het veranderde zicht. U kunt monovisie proberen door gedurende twee weken lenzen of een bril met zogenaamde monovisie-sterktes te dragen.

Voor de laserbehandeling worden uw ogen met speciale oogdruppels verdoofd. Afhankelijk van de gekozen behandelmethode wordt uw hoornvlies of een hoornvliesflapje verwijderd. De laser slijpt vervolgens als het ware de vorm van het hoornvlies bij. Bij het afronden van de ingreep wordt het flapje teruggeplaatst of wordt een tijdelijke bandagelens aangebracht en krijgt het hoornvlies de gelegenheid om te herstellen. 

 

Na de ingreep zijn uw ogen licht geïrriteerd en is uw blik troebel. Het is niet toegestaan om zelfstandig naar huis te rijden. Geadviseerd wordt om iemand mee te nemen naar de ooglaserbehandeling. Afhankelijk van de techniek die wordt toegepast, wordt bij een Lasek en/of TransPRK behandeling aangeraden om tot na de 1e controle niet auto te rijden. Nadat de eventuele bandagelenzen zijn verwijderd en uw zicht weer voldoende is, is autorijden toegestaan. De IntraLasik Femtosecond ooglaserbehandeling kent een minder lang herstel en u kunt daags na de ingreep weer autorijden.

Ooglaserbehandelingen zijn relatief veilige behandelingen. De kans dat u blind wordt, is uiterst klein. Dit gebeurt alleen als bepaalde complicaties elkaar snel opvolgen. Dit begint met een ernstige ooginfectie, waarbij het medisch advies en/of de behandeling niet wordt opgevolgd. Wereldwijd zijn er slechts enkele gevallen bekend waarin een ooglaserbehandeling een blind oog tot gevolg heeft gehad.
Zowel zout water als chloorwater kunnen oogirritaties en infecties veroorzaken. Geadviseerd wordt om zeker tot twee weken na de laserbehandeling niet te zwemmen. Daarna gebruikt u bij voorkeur een zwembril, zodat uw ogen zo minimaal mogelijk in contact komen met het water. Diepzeeduiken wordt de eerste zes weken afgeraden. Duikt u naar behoorlijke dieptes? Vraag dan vooraf advies aan de oogarts.
Dutch Clinic gebruikt moderne laserapparatuur, welke voorzien is van een systeem dat uw ogen voortdurend in de gaten houdt. Uw ogen worden honderden keren per seconde bekeken. Kijkt u op een bepaald moment weg, dan stopt de laser. De behandeling gaat verder wanneer u weer recht naar voren kijkt. Het systeem zorgt er voor dat uw hoornvlies op de juiste plaats gecorrigeerd wordt.
Bij een leesbrilcorrectie is er doorgaans geen sprake van een medische noodzaak. U ondergaat een laserbehandeling uit esthetisch oogpunt. Cosmetische behandelingen worden niet uit de basisverzekering vergoed. Enkele zorgverzekeraars geven een gedeeltelijke vergoeding voor een ooglaserbehandeling vanuit een aanvullende verzekering. De vergoeding verschilt per verzekeraar en datzelfde is ook voor de vergoedingsvoorwaarden van toepassing. Neem contact op met uw zorgverzekeraar en vraag naar de mogelijkheden. Daarnaast kan ook het vergelijken van de behandelmogelijkheden interessant zijn.
Bewegen kan en mag, maar let daarbij op dat uw ogen zeker twee weken niet aangeraakt worden. De eerste twee weken wordt sporten afgeraden. Ook zwemmen en het bezoeken van een sauna worden ten zeerste afgeraden. Hervat sporten in overleg met de behandelend oogarts en overweeg de eerste tijd het dragen van een veiligheidsbril.
De effecten van een ooglaserbehandeling kunnen niet ongedaan gemaakt worden. Dat neemt niet weg dat met het verstrijken van de tijd zowel uw ogen als de sterkte kunnen veranderen. Zo kan staar ontstaan en kunt u als gevolg van ouderdomsverziendheid een leesbril nodig hebben. Dit staat volledig los van de ooglaserbehandeling.
De kosten zijn afhankelijk van de ooglasertechniek die wordt toegepast. Tijdens een consult ontvangt u een behandelplan met een gerichte prijsopgave.
In uitzonderlijke gevallen kan er sprake zijn van een medische noodzaak. Dit is onder andere het geval als er tussen beide ogen een verschil van minimaal 4 dioptrieën zit en u intolerant bent voor het dragen van contactlenzen.
Ooglaserbehandelingen worden gezien als cosmetische ingreep. Vergoeding vanuit de basisverzekering is niet mogelijk, tenzij er sprake is van een medische noodzaak. Een enkele keer bieden aanvullende zorgpakketten beperkte vergoedingsmogelijkheden. Deze informatie staat vermeld in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering.